Att använda distrikt
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Vad innebär distrikt?

Arbetar ni med geografiska uppdelningar av era arbetsplatser? Och har ni anställda som arbetar med fokus i dessa distrikt? Då kan det vara en hjälp i er planering att koppla arbetsplatser och anställda till de distrikt ni har.

För att använda distrikt behöver funktionen aktiveras för er miljö. Kontakta oss t.ex. via chat om du är intresserad av att aktivera funktionen för distrikt.

Det kommer att tillkomma fler funktioner relaterat till distrikt inom kort. Bland annat jobbar vi på en översiktskarta där arbetsplatser kan visas med sin distriktsfärg. Håll utkik efter kommande uppdateringar!

Hur använder man distrikt?

Några vinster med att arbeta med distrikt:

• Genom att koppla arbetsplatser till distrikt, kan arbetsordrar filtreras på distrikt. Man kan då t.ex. söka fram alla ogjorda arbetsordrar i "Distrikt Syd"

• Översikts- och planeringsvyn kan filtreras på distrikt, så att enbart arbetsordrar i utvalda distrikt visas.

• Anställda kan sökas och filtreras efter det eller de distrikt de arbetar i.

• Arbetsplatser kan visas på karta med sin distriktstilldelnings färg.

Lägg till distrikt

Under menyn Register finns valet "Distrikt". Här kan du söka på de distrikt som finns upplagda i ert system.

För att skapa ett nytt distrikt klickar du på "Lägg till distrikt" i den övre menyraden. När du skapar distriktet ger du det ett nummer, ett namn och ett kortnamn/kod. Du kan även välja en färg som symboliserar distriktet.

Spara ditt nyskapade distrikt med sparaknappen.

Du kan även skapa regler för hur en arbetsplats ska kopplas till distrikt automatiskt baserat på t.ex. postnummer. Se mer om detta nedan.

Koppla en arbetsplats till ett distrikt

För att koppla en arbetsplats till ett distrikt, öppnar du Register - Arbetsplatser/Anläggningar och söker fram den arbetsplats som ska kopplas.

Längst ner till höger finns möjlighet välja vilket distrikt arbetsplatsen tillhör.

Observera att regler kan sättas upp för att nya arbetsplatser automatiskt kopplas till distrikt baserat på t.ex. postnummer.

Koppla anställd till distrikt

För att koppla en anställd till ett eller flera distrikt, öppnar du Register - Anställda och söker fram den person som ska kopplas till distrikt.

På Anställdkortet finns fliken "Distrikt", där du kopplar anställd till det eller de distrikt den aktuella personen verkar i.

Filtrera översikt, planeringsvy och Sök arbetsorder

När arbetsplatser kopplats till distrikt, finns möjlighet att filtrera Översikt och Planeringsvy så att enbart arbetsordrar i utvalda distrikt visas.

När du filtrerat arbetsordrar på anläggning - distrikt visas enbart arbetsordrar på de arbetsplatser som ligger i det eller de distrikt du valt att filtrera på. Att översikten är filtrerad markeras genom att filtersymbolen är orange. Klicka fram filtreringsdialogen och klicka på Rensa filter för att återställa översikten till ofiltrerad vy.

Distrikt som val i Sök arbetsorder, Anställda och Arbetsplatser

Även i "Sök arbetsorder" har du möjlighet att filtrera arbetsordrar på arbetsplatser i ett visst distrikt. Genom att begränsa sökningen till ett viss distrikt, visas endast arbetsorder för arbetsplatser på det valda distriktet.

Du har även möjlighet att via resultatlistans "Hantera kolumner" lägga till kolumnen "Distrikt"

I Register - Anställda och Register - Arbetsplatser/Anläggningar har du också möjlighet att begränsa sökningen till ett visst distrikt. Även här kan du välja att lägga till kolumnen Distrikt i sökresultatet

Fotnot / Begreppsförtydligande

Begreppet "Anläggning", "Arbetsplats" och "Plats" används ibland för att beskriva vad det som i systemet är ett register för faktiska platser som arbete utförs på. Ordern "Anläggning" och "Arbetsplats" syftar alltså på samma sak.