Alla samlingarPrislistor
Skapa nya prislistor

Lär dig hur du skapar en ny prislista, basprislista och regelprislista samt hur du aktiverar staffling.

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Nu ska vi gå igenom hur du skapar upp nya prislistor. Lär dig mer om vad de olika begreppen betyder här.

Skapa en basprislista

För att skapa en basprislista klickar du på "Prislistor" i huvudmenyn följt av "Basprislista". Saknar du en basprislista i systemet kommer du att bli uppmanad att skapa en. Ange ett namn för din basprislista och tryck på Spara i den övre menyraden.

Nu är det dags att lägga till artiklar i din basprislista. Det kan du göra på två olika sätt:

1. Vill du lägga till samtliga artiklar i ditt register kan du klicka på Lägg till alla produkter i den övre menyraden. Samtliga artiklar kommer att läggas till i listan.

2. Vill du hellre lägga till enstaka artiklar gör du det genom att dubbelklicka på en tom rad under Prislisterader och välja en artikel från ditt register. Upprepa tills du har lagt till alla artiklar du önskar inkludera i din basprislista.

Nu har du dina artiklar i din basprislista och det är dags att ange kostnad respektive försäljningspris på varje artikelrad. Om du valde att lägga till alla artiklar från ditt register står priset på artikeln redan ifyllt i försäljningspris men du kan välja att justera detta nu.

När du är klar klickar du på diskett-ikonen längst upp för att Spara din basprislista.

Aktivera Staffling

I en basprislista eller prislista kan du välja att aktivera staffling på en artikel. Tryck på knappen med de tre punkterna till höger på artikelraden för att öppna menyn och välj därefter Staffling.

I rutan som visas styr du stafflingen för den valda artikeln. I den vänstra kolumnen anger du från vilket antal som priset i den högra kolumnen ska gälla. När du är klar trycker på OK för att spara stafflingen för den valda artikeln.

Staffling kan göras både i en basprislista och en prislista, dock ej i en regelprislista.

Skapa en ny prislista

I en prislista väljer du vilka artiklar som ska finnas i prislistan och du kan ange en kostnad samt ett försäljningspris på artikeln. Det går även att lägga till staffling av pris på en artikel.

För att skapa en ny prislista klickar du på Prislistor i huvudmenyn följt av Sök prislista. I den övre menyn klickar du på Skapa ny prislista. Du får nu välja mellan att skapa en Prislista och en Regelprislista.

Välj Prislista och tryck på OK.

Börja med att ge din prislista ett namn och tryck på Spara i den övre menyraden.

Tips! Kryssa ur rutan Aktiv för att inaktivera prislistan medan du arbetar med den så att ingen av dina kollegor börjar använda prislistan innan den är klar.

Nu är det dags att lägga till artiklar i din prislista. Det kan du göra på två olika sätt.

1. Vill du lägga till samtliga artiklar i ditt register kan du klicka på Lägg till alla produkter i den övre menyraden. Samtliga artiklar kommer att läggas till i listan.

2. Vill du hellre lägga till enstaka artiklar gör du det genom att dubbelklicka på en tom rad under Prislisterader och välja en artikel från ditt register. Upprepa tills du har lagt till alla artiklar du önskar inkludera i din prislista.

Sedan är det dags att ange kostnad respektive försäljningspris på varje artikelrad. Om du valde att lägga till alla artiklar från ditt register står priset på artikeln redan ifyllt i försäljningspris men du kan välja att justera detta nu.

När kostnad och försäljningspris är inlagt trycker du på Spara (disketten) i den övre menyraden. Glöm inte att kontrollera att prislistan är Aktiv innan du börjar använda den.

Skapa en ny regelprislista

I en regelprislista utgår priset från basprislistan och du anger en rabatt eller ett påslag på en artikelgrupp istället för att lägga till artiklar i listan.

För att skapa en ny prislista klickar du på Prislistor i huvudmenyn följt av Sök prislista. I den övre menyn klickar du på Skapa ny prislista. Du får nu välja mellan att skapa en Prislista och en Regelprislista.

Välj Regelprislista och tryck på OK.

Börja med att ge din prislista ett namn och välj därefter under prissättning om regelprislistan ska hantera påslag eller rabatt.

Påslag utgår från basprislistans kostnad.
Rabatt utgår från basprislistan försäljningspris.

När du har valt påslag eller rabatt anger du procentsatsen som ska användas från regelprislistan.

Tips! Kryssa ur rutan Aktiv för att inaktivera prislistan medan du arbetar med den så att ingen av dina kollegor börjar använda prislistan innan den är klar.

Nu är det dags att välja villkor för din regelprislista. Det kan du göra på två olika sätt.

1. Väljer du Alla kommer regelprislistan att gälla för alla artiklar som finns i din basprislista.

2. Väljer du Grupp 01 anger du i kolumnen Värde vilken artikelgrupp i ditt artikelregister som regelprislistan ska gälla för.

I exemplet nedan har vi skapat en regelprislista som kommer att resultera i ett pris som räknas ut genom 20% påslag på basprislistans kostnad för de artiklar som tillhör artikelgrupp VVS, VVS Tillbehör eller Rörläggning.

Kopiera en befintlig prislista

Om du vill utgå från en befintlig prislista när du ska skapa en ny finns en funktion för att kopiera en befintlig prislista.

1. Öppna den befintliga prislistan som du vill utgå från.

2. Tryck på Kopiera i den övre menyraden.

3. Välj vilken typ av prislista som din nya prislista ska vara. Tänk på att om du har kopierat en prislista med artiklar behöver typen vara Prislista för att artikelraderna ska följa med vid kopiering. Tryck på OK.

En ny prislista visas nu med de artikelrader som du hade i din ursprungliga prislista. Du behöver ge din nya prislista ett namn och sen trycka på Spara (disketten) i den övre menyraden för att skapa prislistan.

Har du fler frågor gällande prislistor? Kolla in vår kom igång-guide här!