Alla samlingarPrislistor
Hantera och uppdatera artiklar i en prislista
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

För att underlätta hanteringen av dina prislistor finns ett par olika verktyg som stöd som vi går igenom här.

Lägga till nya artiklar från ditt register i en prislista

Om du har skapat nya artiklar i ditt register och vill inkludera dessa i din prislista kan det göras på två olika sätt.

Öppna först din prislista.

1. Vill du sedan lägga till samtliga nya artiklar i ditt register kan du klicka på Lägg till alla produkter i den övre menyraden. Samtliga artiklar kommer att läggas till i listan.

2. Vill du hellre lägga till enstaka artiklar gör du det genom att dubbelklicka på en tom rad under Prislisterader och välja en artikel från ditt register. Upprepa tills du har lagt till alla artiklar du önskar inkludera i din prislista.

Nu har du dina nya artiklar i din prislista och det är dags att ange kostnad respektive försäljningspris på varje artikelrad. Om du valde att lägga till alla nya artiklar från ditt register står priset på artikeln redan ifyllt i försäljningspris men du kan välja att justera detta nu.

När kostnad och försäljningspris är inlagt trycker du på Spara (disketten) i den övre menyraden.

Exportera en prislista till excel

För att möjliggöra import av uppdaterade priser rekommenderar vi att du börjar med att exportera din prislista till excel. Då får du med dig kolumnstrukturen som används vid import och alla uppgifter om artiklarna som t.ex. artikelnr, kostnad och pris.

1. Öppna prislistan som du vill exportera till excel.

2. Tryck på knappen med de tre punkterna i övre högra hörnet av dina prislisterader. I menyn som öppnas har du två alternativ för att exportera till excel.

1. Exportera till Excel kommer att skapa en excelfil med dina prislisterader i råtext, dvs. ingen formatering av excelfilen kommer att följa med.

2. Exportera till Excel med format kommer att skapa en excelfil där du får välja vilken formatering som ska följa med, t.ex. färger, kantlinjer osv.

Importera till en prislista från excel

Du kan uppdatera din prislistas kostnader och priser genom att importera en excelfil. Det enklaste sättet är att börja med att exportera din prislista till excel, göra ändringarna där och sedan importera samma fil. Men det går även bra att utgå från en annan excelfil och strukturera den så att den går att importera.

Om du valt att utgå från en annan excelfil behöver strukturen vara på följande sätt:

• Rubriker behöver finnas på rad 1

• Kolumnerna behöver ha följande namn och ordning

• Artikelnr

• Artikelnamn

• Kostnad

• Försäljningspris

• Din data behöver börja på rad 2

• Inga tomma rader får finnas

För att starta importen gör du på följande sätt:

1. Öppna den prislista som du vill uppdatera

2. Klicka på Hantera prislista i den övre menyraden

3. Kryssa i Uppdatera / räkna om prislistan och tryck sedan på knappen med de tre prickarna för att välja excelfilen som ska importeras. Tryck på Nästa för att gå vidare.

4. Listan som visas nu är alla artiklar i din prislista och de är automatiskt förvalda att de ska omfattas av importen som du ska göra från excelfilen. Om du vill att någon artikel inte ska omfattas kryssar du ur bockrutan till vänster om artikelnumret. Tryck därefter på Nästa.

5. Listan som visas nu är alla dina artiklar efter att uppdateringen från excelfilen importerats. Förändringar ser du enkelt genom att titta efter den orangea ikonen med ett utropstecken i. Håller du muspekaren ovanför ikonen ser du vilken skillnad som importerats. Du kan också välja att direkt i listan göra förändringar genom att skriva in en ny kostnad eller ett nytt försäljningspris.

6. Här får du också möjlighet att sätta ett datum i framtiden då dessa prisjusteringar ska börja gälla. Om du väljer att sätta ett framtida datum kommer justeringarna att sparas och prislistan uppdateras först natten mot det angivna datumet. På så sätt kan du enkelt lägga in prisjusteringar som infaller t.ex. under helgdagar.

7. Tryck på Uppdatera för att spara uppdateringen av din prislista.

Gör indexreglering av en prislista

Indexreglering är en uppräkning, alternativt nedräkning, av ett pris eller en kostnad från en tidpunkt till en annan framtida tidpunkt. Indexreglering av en prislista kan förekomma exempelvis om en av dina leverantörer höjer sina priser med en fast procentsats, eller om du själv vill göra en prisjustering av alla artiklar i en prislista med en fast procentsats.

1. Öppna den prislista du vill uppdatera

2. Klicka på Hantera prislista i den övre menyraden

3. Kryssa i Uppdatera / räkna om prislistan och tryck sedan på knappen Nästa.

4. Listan som visas nu är alla artiklar i din prislista. Nu ska du välja vilka artiklar som ska uppdateras. Kryssa i de artiklar du vill inkludera, alternativt högerklicka och välj ett lämpligt alternativ för att snabbare markera flera artiklar åt gången. När du är klar trycker du på Nästa.

5. Listan som visas nu är alla de artiklar som du markerade i föregående val. Tryck på knappen Alternativ och välj Justera pris via regel.

6. Här anger du reglerna för prisjusteringen i procentsatser. Tänk på att det är olika fält för kostnad och försäljningspris. Du får även möjlighet att ange decimalavrundning. Tryck på OK när du är klar.

7. Nu kommer du tillbaka till listan över dina artiklar i prislistan men där uppdatering av kostnad resp. pris gjorts enligt de regler du angav i föregående steg. På varje rad finns en orange ikon med ett utropstecken i som indikerar att något uppdaterats på raden. Håll muspekaren ovanför ikonen för att se förändringen. Här får du också möjlighet att sätta ett datum i framtiden då dessa prisjusteringar ska börja gälla. Om du väljer att sätta ett framtida datum kommer justeringarna att sparas och prislistan uppdateras först natten mot det angivna datumet. På så sätt kan du enkelt lägga in prisjusteringar som infaller t.ex. under helgdagar.

8. Tryck på Uppdatera för att spara uppdateringen av din prislista.

Tips! Om du vill sänka dina priser i en prislista kan du ange negativa procentsatser i fönstret för justera pris via regel.

Har du fler frågor gällande prislistor? Kolla in vår kom igång-guide här!